flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Заочний» вирок – це як?

30 липня 2020, 11:23

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua



 30.07.2020

      Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

«Заочний» вирок – це як?

 

Міжгірський районний суд Закарпатської області в особі судді Кривки В.П. ухвалив перший вирок у кримінальній справі без участі сторін, розглянувши кримінальний проступок у спрощеному провадженні.

 

Під час судового розгляду, зміни процесуального законодавства, які набули чинності 1 липня 2020 року, застосовано на практиці, а досягнення встановленої законодавцем мети таких змін, що полягала у забезпеченні ефективного та оперативного розгляду кримінальних справ, перевірено.

 

Спрощення судового розгляду полягає у  можливості розгляду обвинувального   акту без участі сторін кримінального провадження та дослідження доказів, що значно скоротить тривалість розгляду (до 5 днів). При цьому до обвинувального акту обов’язково додаються:

- письмова заява підозрюваного, складена в присутності захисника, щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згода із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згода з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні;

- письмова заява потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, щодо згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згода з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні.

 

 Обвинувальний акт з клопотанням про розгляд  кримінального проступку громадянина Б., а саме нанесення ним легких тілесних ушкоджень (частина 1 статті 125 Кримінального процесуального кодексу)  в спрощеному провадженні надійшов до суду 23 липня 2020 року, а вже 27.07.2020 року суд встановив винуватість Б. у вчиненні  даного кримінального проступку і ухвалив «заочний» вирок.

 

  Відповідно до матеріалів справи,  12.07.2020 біля 22 год. 30 хв. мешканець Голятина , перебуваючи на сільській вулиці, затіяв сварку зі своєю дружиною, в ході якої наніс їй множинні удари кулаками.

 

За вчинення даного кримінального проступку Б, на переконання суду, повинен понести покарання.

Відсутність судимості або притягнення до адміністративної відповідальності громадянина, характеристика з місця проживання, причини виникнення конфлікту (з мотивів ревнощів з боку потерпілої), наявність обтяжуючої та пом’якшуючої покарання обставини - стали підставою для присудження Б. найменшого покарання в межах санкції - штрафу, але  у максимальному його розмірі (850грн).

 

З повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/90598686.

 

Прес-служба суду