flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжгірцю доведеться дорого заплатити за самовільно зрубані ялини

18 грудня 2019, 14:41

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 18.12.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

 

Міжгірцю доведеться дорого заплатити

за самовільно зрубані ялини

Вироком суду від 16 грудня 2019 року громадянина Ш. визнано винуватим у незаконній порубці дерев та їх  перевезенні (ч.1 ст. 246 Кримінального кодексу України)  і призначено  покарання у виді штрафу в сумі 17000 гривень.  

 

Відповідно до обставин справи в  липні поточного року   Ш.  скоїв самовільну порубку трьох сироростучих  деревин породи Ялина європейська в урочищі «Горбляний», яке входить до складу ДП «Міжгірське лісове господарство». Незаконно зрубану деревину Ш. завантажив на власний ЗИЛ -131 та перевіз на приватну територію громадянки Л.

 

Цими незаконними діями Ш. заподіяв істотну шкоду навколишньому природному середовищу на загальну суму 38956 гривень 54 копійки.

 

В судовому  засіданні обвинувачений Ш. визнав себе винним  і пояснив,  що його сім’я перебуває у важкому матеріальному становищі, оскільки ані він ані жінка не мають постійного місця роботи.  Саме це і змусило його позичити  в сусіда бензопилу, піти до лісу,  зрубати три ялини та продати їх.  

 

Щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та визнання вини  стало пом’якшуючими обставинами  при призначенні  покарання.

Обставин, які б обтяжували покарання винного судом не встановлено.

 

Обираючи  обвинуваченому   вид  і розмір покарання,  суд врахував  ступінь  тяжкості вчиненого  злочину  та особу винного, який раніше не судимий, позитивно  характеризується по місцю проживання, утриманців не має, ніде не працює, наявність  пом’якшуючих обставин та відсутність обтяжуючої обставин, а тому вважав, що виправлення такого можливе і без ізоляції від суспільства.

 

Вирок  суду не набрав законної сили.

З повним текстом можна ознайомитись в ЄДРСР http://reyestr.court.gov.ua/  за номером справи 302/1049/19.

 

Додатково інформуємо, що з 1 січня 2019 року в Україні набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», який значно посилив заходи проти знищення лісів в Україні.

Згідно із цим Законом, у кілька разів підвищено штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур та молодняка, а також введені нові види покарання. Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Зокрема, стаття 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» передбачає наступні покарання:

  1. Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, -

карається штрафом від 17000 до 25000 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

  1. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, -

караються штрафом від 25000  до 34000 гривень або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

  1. Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Примітка. 1. У цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян від (19210 гривень і більше), або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

  1. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 57630 гривень і більше).

 

 

Прес-служба суду