flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарано недобросовісного свідка у справі щодо зникнення коштів з карток «Ощадбанку»

04 жовтня 2019, 15:53

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 04.10.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

Покарано недобросовісного  свідка  

у справі щодо зникнення коштів з карток «Ощадбанку»

 

Відбувся черговий судовий розгляд по справі щодо зникнення коштів з карток «Ощадбанку». Заплановане на  03 жовтня 2019 року засідання розпочалось з розгляду клопотання свідка щодо скасування ухвали  про накладення на нього штрафу у розмірі 960,50 гривень за неявки в судові засідання без поважних причин.

 Головуючий попросив заявника надати суду докази, які б могли підтвердити причини  його неявки в засідання за завчасно надісланими повістками. Натомість, аргументами свідка були тільки його слова про  відсутність у визначений час за місцем проживання у зв’язку з веденням підприємницької діяльності. Ці доводи не були переконливими, а тому суд у задоволенні клопотання відмовив.

Перед ухваленням рішення, суддя в черговий раз наголосив на обов’язкові  учасників з’являтись за викликом суду. Адже, таке нехтування процесуальними обов’язками  не тільки зумовлює надмірну витрату бюджетних коштів, але й сприяє затягуванню судового розгляду.

Отже, недобросовісному свідку доведеться сплатити штраф. 

Свої зауваження на рахунок обов’язку явки в судове засідання суд висловив і стосовно неявки старшого групи прокурорів у даному кримінальному провадженні. Адже, присутній в залі інший процесуальний прокурор заявив, що не готовий до продовження розгляду, викликавши цим обурення в захисників обвинуваченої, які  заявили клопотання щодо вжиття судом  заходів з даного питання.

Призначаючи наступне судове засідання, головуючий наголосив на обов’язковій участі в ньому старшого групи прокурорів. Окрім того, суддею було задоволено клопотання адвокатів щодо повторного виклику свідка-касира «Ощадбанку» та свідків, які до цього часу так і не прибули в жодне з судових засідань.  На переконання сторони захисту, рапорт поліцейського щодо  перебування останніх за кордоном не підкріплений жодним доказом, натомість їх свідчення мають особливо важливе значення для об’єктивного розгляду даної справи.   

Нагадаємо, що свою вину в інкримінованих злочинах обвинувачена не визнає, а  обвинувальний акт, який  надійшов до суду 16 липня 2018 року, містить звинувачення щодо  вчинення кримінальних правопорушень унаслідок яких  11 клієнтів банку втратили більше ніж 46 тисяч гривень зі своїх карток.

Відомо, що неявки учасників судового розгляду є частими причинами затягування слухання справи, а застосування штрафу, як заходу забезпечення кримінального провадження,  спрямоване на захист інтересів як потерпілих так і обвинувачених.

Наступне судове засідання призначене на 10:30 29 жовтня 2019 року.

З повним текстом ухвалених судових рішень по справі  можна ознайомитись  в ЄДРСР за №302/882/19.

Додатково інформуємо, що  наслідком неприбуття на виклик слідчого судді або  суду без поважних причин, або неповідомлення  про причини свого неприбуття підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого, цивільного відповідача, представника юридичної особи є  накладення грошового стягнення у розмірі від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 960 гривень 50 копійок до 3842 гривень). Окрім цього, за злісне ухилення від явки, свідок та потерпілий несуть відповідальність, встановлену законом.  Закон також передбачає що до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано привід (стаття 139 Кримінального процесуального кодексу).

Застосування вищенаведених заходів впливу судом спрямоване на захист інтересів як потерпілих так і обвинувачених.

 

 

 

 

Прес-служба суду