flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злодія-палія взято під варту

04 жовтня 2019, 13:52

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 30.09.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

Злодія-палія взято під варту

 

 

27 вересня 2019 року слідчим суддею Міжгірського районного суду обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою жителю села Синевир, якому висунуто підозру в  незакінченому (не з  його волі) знищенні майна шляхом  підпалу ( ч. 2 ст. 15; ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України) та  таємному викраденні чужого майна (крадіжці), поєднаній з проникненням у житло (ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу України).

Відповідно до матеріалів досудового розслідування, 25.09.2019 року громадянин К., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, таємно пошкодив шибку на задньому вікні будинку 84-річної односельчанки,  через яке проник в середину приміщення і  викрав пакет курячих гомілок,  три банки тушонки, дві банки сала,  два кілограма м’яса та одне односпальне простирадло, в якому і виніс  награбоване.  Усвідомлюючи всю відповідальність за вчинене ним кримінальне правопорушення, з метою приховування злочину та знищення слідів, підозрюваний підпалив жіночий одяг в кімнаті та з награбованим через вікно вернувся до місця свого проживання. На щастя, пожежу в будинку було  виявлено власницею та завдяки сусідам вдалося завчасно її ліквідувати, запобігши таким чином майновій шкоді в розмірі 318604 гривень.  Отже,  К. виконав усі дії для доведення злочину до кінця, але не закінчив його з причин, що не залежали від його волі.    

При обранні запобіжного заходу,  прокурор зміг переконати суд в тому, що в підозрюваного є реальні можливості переховуватися від органів досудового розслідування та суду, а також продовжувати вчиняти злочини у вигляді крадіжок, з огляду на відсутність у нього засобів для прожиття та поведінку до затримання. Судом враховано також, що К. зловживає алкоголем і саме ця пристрасть, за версією самого підозрюваного, стала причиною вчинення ним даних кримінальних правопорушень. Не з кращої сторони охарактеризовано К. і сільською радою.  І хоча прокурором та слідчим не здобуто інформацію   про вчинення злочинів підозрюваним в минулому, в судовому засіданні він  повідомив, що раніше вже був засуджений за ст. 121 ч.2 ( умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинення групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого) та  ст. 185 ч.3 (крадіжка, поєднана з проникненням в житло, інше приміщення або сховище або завдала значної шкоди потерпілим) Кримінального кодексу України.

Встановлене вище і стало підставою для  задоволення клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. При ухваленні рішення слідчим суддею виконано вимоги Кримінального процесуального кодексу України щодо визначення розміру застави,  яку, за згодою прокурора, призначено   в розмірі  100 350 гривень. 

З повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за №302/1183/19.

Додатково зазначимо, що за вчинення інкримінованих злочинів (ч. 2 ст. 15; ч. 2 ст. 194, ст. 185 ч.3 Кримінального кодексу України), які згідно з ст.12 Кримінального кодексу України відносяться до тяжких передбачено покарання у виді позбавлення волі від 3-ох до 10-ти  років.

 

Прес-служба суду