flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ще четверо осіб надали свідчення у справі щодо шахрайства в Міжгірському відділенні «Ощадбанку»

06 вересня 2019, 14:28

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 06.09.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

Ще четверо осіб надали свідчення у справі

щодо шахрайства в Міжгірському відділенні «Ощадбанку» 

 

На черговому судовому засідання по справі щодо зникнення коштів з карток «Ощадбанку», яке відбулося 06 вересня 2019 року свої свідчення надали ще двоє потерпілих, працівниця банку та слідчий, який здійснював досудове розслідування.

Сторони, як і в попередньо допитаних колег, намагались з’ясувати у працівниці банку порядок виготовлення  та видачі миттєвих карток «Моя картка», що стали інструментом  зловживань з коштами клієнтів. Учасників також цікавило те,  чим насправді була зумовлена необхідність та обов’язковість виготовлення таких карток клієнтам, можливість здійснення переказів на них та отримання доступів через ПІН- коди.  Показами свідка в черговий раз підтвердилась наявність порушень посадових обов’язків банківськими працівниками, оскільки відносини в колективі були побудовані на величезній і недоречній для роботи в даній сфері довірі. «Будь-який працівник банку міг взяти справу з оформленою карткою клієнта», - повідомила суду Б.   За припущеннями свідка,  грошові махінації  з коштами могли здійснювались  через систему «Ощад-24»  та за допомогою однієї з банківських програм.

Покази громадянки Ф., яка втратила більш ніж 8000 гривень,  ще раз вказали на низький рівень обізнаності в сфері отримання банківських послуг, що  і  посприяло вчиненню зловживань щодо неї. Жінка не змогла надати чіткі і зрозумілі відповіді на поставлені їй питання щодо причини звернення до банку, причини передачі картки або  документів обвинуваченій.

Доволі великий період, який минув з часу зловживань в банку та проведення досудового розслідування,   однозначно відобразився на показах свідків, які не завжди могли пригадати окремі факти та події. 

Про це зазначив і слідчий, який, без свого так званого «нотатника»,  так і не зміг надати повні відповіді на запитання щодо дат надходження заяв, їх реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, послідовність вчинення окремих процесуальних дій, а також  процесуального статусу окремих осіб.  

Чергове засідання сформувало однозначне переконання в тому, що жертвами шахрайських дій стали найбільш незахищені особи, яким мало відомі сучасні технології і через це вони змушені звертись за допомогою до інших людей, які можуть виявитися не такими вже й доброзичливими. 

Нагадаємо, що свою вину в інкримінованих злочинах обвинувачена не визнає, а  обвинувальний акт, який  надійшов до суду 16 липня 2018 року, містить звинувачення щодо  вчинення ряду кримінальних правопорушень:

  • шахрайство (ч.3 ст. 190);
  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків , електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення  (ст.200);
  • викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження (ч.3 ст.357);
  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ч.4 ст. 358);
  • несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ч.2 ст. 361);
  • несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має доступ до неї (ч.1 ст.362).

 Наслідком вчинення зазначених дій стало те, що 11 клієнтів банку втратили більше ніж 46 тисяч гривень зі своїх карток.

Наступне судове засідання, під час якого заплановано допитати інших свідків, призначене на 10:30 03  жовтня 2019 року.

 

 

Прес-служба суду