flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перше досягнення судової медіації в Міжгірському райсуді

03 липня 2019, 10:45

 ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 26.06.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

                                                                                                                                                Контакт: Віталія Когут 0978223254

Перше досягнення судової медіації в Міжгірському райсуді

 

24 червня поточного року в Міжгірському районному суді Закарпатської області вперше врегульовано спір за участю судді, а судове провадження  в справі закрито.

Суть спору полягала у відшкодуванні матеріальної і моральної  шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Ухвалою суду від 24.05.2019 призначено його врегулювання за участю судді.  

Залишається таємницею, які доводи судді стали найбільш переконливими, але вже після проведення закритих нарад,  окремо з кожною стороною і їх представниками, учасники одночасно подали заяви про примирення ще до початку проведення спільної наради.    Із змісту заяв та доданих документів видно, що сторони відгукнулись на пропозицію судді і уклали мирову угоду. В мировій угоді дійшли згоди про те, що винуватець ДТП в рахунок відшкодування шкоди передає позивачу суму 28000грн, а позивач погоджується з цим розміром відшкодування. Окрім цього, позивач надав суду письмову розписку про те, що він отримав від відповідача 28000грн і претензій до останнього (матеріального і морального харатеру) не має. Ці дії сторони вчинили в присутності своїх представників – адвокатів.

Для Міжгірського районного суду такий спосіб вирішення спору став першим  позитивним досвідом  добровільного врегулювання спору за допомогою досвідченого арбітра.

Нагадаємо, що серед законодавчих змін у сфері судочинства, які були прийняті в порядку впровадження чергового етапу судової реформи, однією  з новел було впровадження  врегулювання цивільного спору за участю судді. Цей інститут ще називають судовою медіацією. До речі, автори судової реформи запозичили його з Канади. Саме в цій країні багато цивільних і господарських спорів успішно врегульовуються за процедурою судової медіації, тобто сторони дають згоду на врегулювання спору в присутності і за участі судді.

Глава 4 розділу ІІІ ЦПК України передбачає такі положення врегулювання спору за участю судді :

- згода сторін на таке врегулювання до початку розгляду справи по суті;

- відсутність у справі третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору;

- недопущення повторного проведення врегулювання спору за участі судді;

- проведення врегулювання спору за участю судді у формі спільних нарад з участю всіх сторін та їх представників, в т.ч. і в режимі відеоконференції;

- у формі закритих нарад – за ініціативою судді з кожною із сторін окремо.

Під  час проведення спільних нарад суддя:

- з’ясовує підстави та предмет позову, підстави заперечень, роз’яснює сторонам предмет доказування по категорії спору, який розглядається , пропонує сторонам надати пропозиції щодо шляхів мирного врегулювання спору та здійснює інші дії, спрямовані на мирне врегулювання сторонами спору;

- пропонує сторонам можливий шлях мирного врегулювання спору.

Під час закритих нарад суддя має право:

- звертати увагу сторони на судову практику в аналогічних спорах;

- пропонувати стороні та (або) її представнику можливі шляхи мирного врегулювання спору;

- строк проведення врегулювання спору не може перевищувати 30 днів.

Процедура врегулювання спору за участі судді має і певні обмеження , а саме:

- суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, надавати оцінку доказам у справі;

- інформація, отримана будь-якою із сторін, а також суддею ,  є конфіденційною;

- протокол нарад не ведеться та не здійснюється фіксування технічними засобами;

- забороняється використовувати портативні аудіо-технічні пристрої, а також здійснювати фото - і кінозйомку, відео – і звукозапис.

Врегулювання спору за участю судді припиняється у таких випадках:

- у разі подання стороною заяви про припинення врегулювання спору за участю судді;

- у разі закінчення строку врегулювання спору за участю судді;

- за ініціативою судді у разі затягування врегулювання спору будь-якою із сторін;

- у разі укладення сторонами мирової угоди та звернення до суду із заявою про її затвердження або звернення позивача до суду із заявою про залишення позовної заяви без розгляду, або в разі відмови позивача від позову чи визнання позову відповідачем.

Отже, спір вважається врегульованим суддею тоді, коли сторони дійшли згоди і уклали мирову угоду або ж позивач відмовився від позову чи подав заяву про залишення позову без розгляду, або ж відповідач визнав позов.

З часу введення в дію судової медіації і до сьогодні в Міжгірському районному суді були вже дві спроби врегулювання цивільного спору за участю судді. Проте в жодному випадку сторони не дійшли згоди. Зважаючи на перший позитивний досвід,  є сподівання,  що судова медіація, як новий інститут врегулювання спору за участю судді (авторитетного, професійного, неупередженого арбітра), і в подальшому матиме своє підтвердження з позитивним результатом. Адже відомо, що завжди краще «поганий мир», ніж «хороша війна», зокрема внаслідок тяжб  і  спорів з ознаками тривалої, емоційно виснажливої «судової війни»…

Прес-служба суду