flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Серед допитаних колег у справі щодо працівниці «Ощадбанку» - як свідки, так потерпілі

19 квітня 2019, 08:55

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 18.04.2019

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

Серед допитаних колег  у справі   щодо працівниці  «Ощадбанку» -

як свідки, так потерпілі

 

На черговому судовому засіданні по справі щодо обвинувачення колишньої  працівниці  Міжгірської філії «Ощадбанку», яке відбулося   17 березня 2019 року,  допитано її колег, 3 яких  дали покази як свідки, а   1 –  як потерпіла.

Потерпіла працівниця банку, яка ще донедавна була в приязних відносинах з обвинуваченою, відповідно до правил судового процесу,  надавала свідчення першою.  З її показів  стало відомо, що саме після зникнення коштів з її картки були вжиті активні дії щодо розслідування фактів зникнення коштів з  інших карток,  а саме: написано заяви керівництву банку та відділення поліції. Як наслідок, службою безпеки банку розпочато проведення  службового розслідування, а органами поліції – досудове розслідування. Цікаво, що писати заву до поліції обвинувачена, ходила разом з колегою, але вже через деякий час кілька разів пробувала переконати потерпілу забрати заяву  і навіть пропонувала кошти, які відповідали розміру втрачених з картки.  Така поведінка колеги була не зовсім зрозумілою для потерпілої і навіть після ознайомлення з матеріалами розслідування, проведеного службою безпеки банку,   вона не могла повірити в причетність подруги.  

Як і на попередньому судовому засідання, коли свідчення давали інші працівники банку, сторони через  запитання до сьогоднішніх свідків щодо функціональних обов’язків кожного з працівників банку, прав доступів до електронних систем банку, можливостей операційних сиcтеми «Барс» та «Кард Мейк?»,  порядку виготовлення і видачі миттєвих карток,  прагнули з’ясувати можливі схеми заволодіння коштами клієнтів.  Не завжди відповіді свідків були чітко зрозумілі для учасників процесу,  а тому потребували уточнень і повторних запитань. Покази  спеціалістів вказали на те, що жоден з них в повній мірі не володіє інформацією щодо функціональних можливостей операційних систем банку, і зокрема роботи web-банкінгу «Ощад-24/7», оскільки такі діяли тільки в межах посадових обов’язків, а тому не мали змоги вказати, яка інформація та ресурси могли були застосовані для заволодіння чужими коштами.

Примітно, що всі працівники банку, допитані під час судового розгляду, однозначно стверджували, що обвинувачена завжди була дуже приязною, ніколи не відмовляла в допомозі, а тому  легко ввійшла в довіру колективу.

Нагадаємо, що свою вину в інкримінованих злочинах обвинувачена не визнає, а  обвинувальний акт, який  надійшов до суду 16 липня 2018 року, містить звинувачення щодо  вчинення ряду кримінальних правопорушень:

  • шахрайство (ч.3 ст. 190);
  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків , електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення  (ст.200);
  • викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження (ч.3 ст.357);
  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ч.4 ст. 358);
  • несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ч.2 ст. 361);
  • несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має доступ до неї (ч.1 ст.362).

 

 Наслідком вчинення зазначених дій стало те, що 11 клієнтів банку втратили більше ніж 46000, 00гривень зі своїх карток.

В черговий раз підтвердилось, що справа є складною і  потребує багато часу для встановлення всіх обставин, допиту свідків та потерпілих та дослідження доказів.

Наступне судове засідання, під час якого заплановано допитати інших свідків, призначене на 22 травня 2019 року о 10:30.

 

 

Прес-служба суду