flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Власника вовків визнано винуватим у порушенні права мешканців с. Синевирська Поляна

17 вересня 2018, 11:07

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 13.09.2018

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

Власника вовків визнано винуватим у порушенні права мешканців

с. Синевирська Поляна  

Власника приватного зоопарку в с. Синевирська Поляна, в якому утримуються вісім дорослих вовків та  шість молодих вовченят, визнано винуватим в порушенні правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах  і піддано максимальному стягненню в межах санкції статті (850 гривень).

Нарешті, після кількох тривалих судових засідань, яким передували запити про надання інформації до різних державних органів, завершився розгляд раніше анонсованої і, на перший погляд, простої справи про адміністративне правопорушення за ч.1(Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу) та ч.3 (Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах) ст. 88-1 КУпАП.

Оцінивши зміст протоколів, доданих до них матеріалів, покази свідків та пояснення сільського голови, надані документи та інші відомості, суд не дійшов переконання щодо порушення власником вольєру порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного світу, зважаючи на наступне.

Відповідно до статті 7 ЗУ «Про тваринний світ» об’єкти тваринного світу , вилучені із стану природної волі, розведені (утримані ) у напіввільних умовах чи в неволі або набуті іншими не забороненим законом шляхом, можуть перебувати у власності юридичних, фізичних осіб. Незаконно набутими вважаються дикі тварини, що утримуються, зокрема громадянами у напіввільних умовах чи в неволі без відповідного дозволу чи інших документів на право вилучення їх з природного середовища, що засвідчують законність їх набуття. Натомість, відповідно до Правил видачі дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об’єктів тваринного світу не передбачають наявність дозволу щодо використання тварин, розведених у неволі чи напіввільних умовах та набутих у власність або володіння чи користування згідно з цивільно-правовими договорами або іншими правочинами наявність дозволу  не потрібна. 

Власник вовків довів, що придбав вовків з місця їх перебування у встановленому порядку, на підставі ветеринарних свідоцтв, тобто здобув ці тварини не  з природного середовища, а із приватного зоопарку, а тому встановлене стало  підставою для закриття провадження в справі за цим протоколом.

Разом з цим судом встановлено, що він,  утримуючи диких тварин (вовків)  у вольєрах  для цілей приватного зоопарку, з метою господарської діяльності, допустив порушення вимог п.3.11.2 Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають в стані неволі, а саме створив незручності для людей у зв’язку з виттям вовків у денний та нічний час. Допитаний сільський голова підтвердив, що вольєри вовків знаходять посеред житлового масиву індивідуальної забудови села, що порушує права окремих мешканців населеного пункту.

Порядок утримання та розведення диких тварин , які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах (затверджений наказом № 429 від 30.09.2010 р. Міністерства охорони навколишнього природного середовища) зобов’язує власника таких тварин: утримувати тварин, не порушуючи права осіб, які мешкають поруч (п.3.4); дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог  та громадського порядку (п.3.11.1); утримувати диких тварин із забезпеченням умов природних (фізіологічних) потреб відповідно до їх біологічних особливостей, дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил , не допускати порушення прав і законних інтересів осіб, не створювати загрози небезпеки або незручності для людей та тварин.

Отже, підприємець , використовуючи диких тварин у неволі для зоопарку вовків,  утримуючи їх у вольєрах, що розташовані в житловому масиві населеного пункту, не забезпечив належне дотримання громадського порядку (режиму тиші), що призвело до порушення прав мешканців населеного пункту є винуватим у вчиненні правопорушення за ст. 88-1 ч.3 КУпАП (Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах). 

Піддавши правопорушника стягненню у виді штрафу без конфіскації тварин  (Кодексом  передбачене стягнення  у виді штрафу  від 51 до 850грн  з конфіскацією тварин або без такої) суд, очевидно, надав шанс власнику вольєрів виправити встановлені порушення порядку утримання тварин, отримавши відповідні на те дозволи та  розмістивши їх, можливо, за межами населеного пункту.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням в ЄДРСР за №302/888/18.

Таким чином, на анонсоване до початку судового розгляду запитання: «Вовки –небажані сусіди….?», надана відповідь: «Вовки можуть бути сусідами людей, якщо таке сусідство не шкодить жодній із сторін».

 

Прес-служба  Міжгірського районного суду