flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суспільство вже 120 років бореться з хуліганством

25 травня 2018, 16:13

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 25.05.2018

 Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

Суспільство вже  120 років бореться з хуліганством

 

Майже щодня в надзвичайних новинах  можна почути про нестандартну, шокуючу поведінку наших громадян у громадських місцях. Бійки, розбірки на грунті пияцтва, конфлікти з поліцією, автопогоні, прогулянки топлес, різного роду витівки, погроми торгових закладів та   установ, зупинення їх роботи, - все це вражає суспільство зі шпальт  газет , теленовин, інтернет - видань. В усіх країнах світу  така поведінка громадян вважається  хуліганством і карається законом.

 До речі, термін  «х у л і г а н с т в о» вперше уживався в рапортах поліцейських  Лондона в 1898 році (англ. Hooligan). В ті часи на околицях  столиці Англії сім'я Хуліген славилась погромами, дебошем та розбоями. Пізніше так називали міських розбишак, хто бунтував проти установлених порядків. Особливо «проявляв» себе Патрік Хуліген, відомий лондонцям громила, ірландець за походженням.

В Україні законодавець визначив хуліганство дрібним (ст.173 КУпАп), тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Це адміністратвне правопорушення тягне за собою накладення стягнення у виді штрафу від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51- 119 грн) або громадські роботи від сорока до шістдесяти годин або виправні роботи від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Натомість, Кримінальний кодекс України передбачає, що грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом є х у л і г а н с т в о м, що кваліфікується злочином (ст.296 КК України). За такі дії суд  може призначити покарання у виді штрафу від п'ятисот до тисячі неоподаткованих мінімумів громадян (від 8500 грн до 17000 грн), або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років. Ще більш суворі покарання , зокрема позбавлення волі до семи років загрожує хуліганам , які вчиняють хуліганські дії в групі осіб, або які мають судимість за хуліганство в минулому, або хуліганські дії вчиняли проти представників влади , громадськості чи осіб , які припиняли хуліганські дії, або під час хуліганських дій застосовували зброю чи спеціально пристосовані предмети для нанесення тілесних ушкоджень.

«23» травня 2018 році у  Міжгірському районному суді суддею Кривка В.П. оголошено суворий вирок хулігану: три роки і три місяці позбавлення волі з відбуттям цього покарання реально. Прикметно, що «міжгірський хуліган майже успадкував»  поведінку історичного Патріка Хулігена, бо його дії були не менш зухвалими.

Зокрема , суд у вироці констатував, що  громадянин Ф., будучи раніше судимим за хуліганство ( з призначенням умовного покарання у виді позбавлення волі на три роки) в період іспитового строку повторно вчинив хулігаські дії, які проявились у такому.  Ф., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, в громадському транспорті, вів себе зухвало: нецензурно лаявся, демонтрастивно з пляшки вживав спиртне. Чіплявся до пасажирів, на їх зауваження та прохання водія припинити ці дії та поводитись належно не реагував. Ф. у прояві агресіі схопив руками за волосся пассажирку і смикав, а на зупинці  в населенному пункті, вийшов з автобуса і кидав камінням в автобус, розбивши вікно автобуса, не переймаючись тим, що каміння влітали в салон автобуса, де перебували пасажири. Від таких неочікуваних дій «громили» водій змушений був припинити маршрут, а пасажири надалі пішли пішки. Не дивно, що попередні хуліганські витівки Ф. були ще зухваліші. Адже за три місяці до описаної події Ф. було оголошено вирок за те, що на прохання знайомого «допомогти розібратися» , в громадському місці в присутності постороонніх осіб ( на подвір'ї торговельного закладу)  «добряче відлупцювали»  потерпілого, з хуліганських, по суті, спонукань. При цьому Ф. застосовував палку, подібну на биту. Не дивує і вік хулігана ( 45 років), бо кримінальна біографія првопорушника, зафіксована в судовому провадженні, пестрить подібними правопорушеннями в минулому, які вчинялись змолоду.

Інформуємо, що Міжгірським районним судом з початку 2018 року вже розглянуто 8 кримінальних  і 88 справ про адміністративні правопорушення стосовно хуліганів.

Сумно, що суспільство протягом 120 років з часу «криміналізації хуліганства» бореться з цим негативним явищем .

 

Пресс-служба   суду