flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив чоловіку за несплату аліментів на утримання дітей 120 годин суспільно корисних робіт

26 квітня 2018, 15:52

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду), email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 

26.04.2018

 

Контакт: Віталія Когут 0978223254

Прес-реліз

 

 Суд призначив чоловіку за несплату аліментів на утримання дітей 120 годин суспільно корисних робіт

24 квітня 2018 року, на виконання новітніх змін у законодавстві,  в Міжгірському райсуді вперше визнано винним в несплаті аліментів батька-боржника і  застосовано до нього адміністративне стягнення у виді 120 годин суспільно корисних робіт.

Суддею Кривка Володимиром Павловичем встановлено, що   у Міжгірському районному відділі виконавчої служби не виконується  виконавчий лист щодо стягнення  з громадянина Б. аліментів   на утримання двох дітей  в розмірі 1/3 частини його доходу, але не менше 30 % прожиткового мінімуму  на кожну дитину щомісячно, за яким боржник не сплачуючи належно аліменти допустив заборгованість в розмірі 71219,1 грн., яка сукупно перевищує суму платежів (аліментів) більше ніж за шість місяців .

Накладаючи стягнення, суд взяв до уваги обставини та  наслідки правопорушення: суму заборгованості по аліментних зобов'язаннях,  особу винного, який  розкаявся у вчиненому, визнав вину і запевнив, що буде вживати всіх заходів до погашення заборгованості, відсутність  у нього інвалідності та важких захворювань, офіційного працевлаштування ,   а   тому застосував мінімальне адміністративне стягнення, передбачене Кодексом.

Нагадаємо, що 06.02.2018 набрав чинності Закон України від 07 грудня 2017 року № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Цим Законом, доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 183-1, якою передбачено адміністративну відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, а саме, якщо у батька чи матері дитини виникає заборгованість по сплаті аліментів за 6 місяців, таку особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Уповноваженими на складання протоколів про вчинення такого правопорушення є державні виконавці, а розглядають їх суди за місцезнаходженням органу ДВС.

Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. Їх вид визначає відповідний орган місцевого самоврядування. За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. Суспільно корисні роботи виконуються не більше 8 годин, а неповнолітніми - не більше 2 годин на день. На власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт покладається обов’язок нарахування плати порушнику за виконання суспільно корисних робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Цей вид стягнення повинен вплинути на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти будуть спрямовані на сплату аліментів, що є, на відміну від безоплатних громадських робіт, більш ефективним заходом для погашення виниклої  заборгованості.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати.

 

Прес-служба Міжгірського райсуду