flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загроза COVID19 чи судовий розгляд – важливо не помилитись з визначенням пріоритету

30 березня 2020, 14:47

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211, з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, з 12 березня  в країні запроваджено карантин.  

Враховуючи те,  що конституційне право людини на судовий захист не може бути обмежено навіть в умовах воєнного та надзвичайного стану Міжгірський районний суд продовжує працювати.

Разом з тим, відповідно до рекомендацій Ради суддів України, з метою убезпечення відвідувачів, працівників апарату та суддів від розповсюдження COVID-19,   на офіційному сайті  суду, сторінці суду в мережі Facebook, при вході в приміщення та на інформаційних стендах розміщено  оголошення з проханням утриматися від візитів до суду, особливо за наявності будь-яких ознак захворювання та рекомендовано учасникам процесів:

- відмовитись від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов’язкової присутності учасників сторін;

- всі документи (позовні заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або факсом;

- в один із вищезазначених способів подати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними у справі матеріалами, або відкласти судове засідання на час карантину.

Попри це, за період з 12 по 30 березня до Міжгірського райсуду надійшло 82 справи і матеріали. Порівнюючи середньоденне надходження справі і матеріалів до початку карантину можна відмітити те, що темпи надходження справ і матеріалів не набагато зменшились.  

Якщо направлення до суду матеріалів кримінального провадження, невідкладних клопотань органів досудового розслідування, матеріалів справ про адміністративні правопорушення майже завжди є обґрунтованими, то таке твердження не можна з впевненістю застосувати щодо цивільних позовів.  

Статистика їх надходження в період карантину вказує на те, що  для деяких осіб вирішення таких спорів як:

визнання права власності (7);

стягнення заборгованості за кредитними договорами (3);

розірвання шлюбу (2);

виключення відомостей про особу як батька з актового запису;

надання дозволу на виїзд неповнолітньої дитини за кордон та стягнення аліментів -   

очевидно є важливішими ніж загроза  COVID19.

Сподіваємось, що здоровий глузд переможе, а кожен з нас докладе максимум зусиль для ефективного здолання загрози, яку несе в собі COVID19.

Одночасно нагадуємо, що у разі необхідності звернення до суду в період карантину обов’язково застосовуйте засоби індивідуального захисту (маски, рукавички).

Дякуємо за розуміння і будьмо здорові!

Прес-служба суду