flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд в черговий раз суворо покарав хулігана

18 липня 2018, 15:10

 

Суд в черговий раз суворо покарав  хулігана

17 липня 2018 року суд (суддя Кривка В.П.) виніс вирок обвинуваченому у вчиненні хуліганства  (ч1.ст296), яким  призначив покарання у вигляді 2 місяців арешту (санкція статті передбачає покарання  у вигляді  штрафу від 8500 грн до 17000 грн   або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п'яти років).

Відповідно  до обставин справи, через півтора року після припинення стосунків з співмешканкою, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння  громадянин Л. прийшов на розбірки в кафе, де працювала колишня. Він висунув претензію щодо повернення коштів, які надав під час спільного проживання «коханій»  для виготовлення закордонного паспорту та візи. Свою вимогу Л. відразу  вирішив підкріпити і застосував проти потерпілої грубу чоловічу силу, притиснувши її до стіни, кілька разів вдарив кулаком по голові, плечові та,  стикаючи пальцями, загинав донизу голову. При цьому хуліган нецензурно висловлювався та не реагував на зауваження присутнього при події керівника кафе. Коли, врешті, потерпілій вдалось, за допомогою свідка, вирватись з рук озвірілого чоловіка, вона випустила телефон, якого також не пожалкував кривдник і розтоптав ногою. Внаслідок інциденту    потерпіла отримала побої, що були  підтверджений висновком експерта, а також втратила мобільний телефон.  Своєї вини в учиненні злочину Л. не визнавав, оскільки вважав, що потерпіла вигадала спричинення їй тілесних ушкоджень, так як не бажала повертати  кошти.

Покази свідків, досліджені докази та самі обставини справи переконали суд, що  Л. є винуватим у вчиненні злочину, що кваліфікується як хуліганство, тобто грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю і заслуговує на покарання у вигляді арешту,  бо таке покарання як штраф є м’яким з огляду на всі обставини справи.

Нагадаємо , що арешт – це відносно новий вид покарання, що вперше передбачено КК України. Покарання у вигляді арешту (ст. 60 КК) полягає в триманні засудженого в умовах ізоляції і встановлюється на строк від одного до шести місяців. Таке покарання (альтернативно з іншими видами покарання) передбачене в багатьох санкціях статей Особливої частини КК за вчинення злочинів невеликої тяжкості, зокрема, за умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (ст. 124), за умисне легке тілесне ушкодження (ч. 2 ст. 125), за погрозу вбивством (ст. 129), за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171), за порушення недоторканності приватного життя (ст. 182), за фальсифікацію засобів вимірювання (ст. 226), за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом (ч. 1 ст. 286), за хуліганство (ч. 1 ст. 296), за порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості (ч. 1 ст. 406 КК).

Покарання у вигляді арешту має відбуватися, як правило, за місцем засудження протягом всього його строку в одному арештному домі під вартою в умовах ізоляції від суспільства, з роздільним розміщенням засуджених чоловіків і засуджених жінок. Каральний елемент покарання у вигляді арешту пов'язаний із психологічним впливом на засудженого, який має перетерпіти тягар - ізоляцію від суспільства, жорсткі умови перебування і підпорядкування суворому режиму.

З повним текстом  вироку можна буде ознайомитись пізніше в ЄДРСР за № справи 302/477/18.

 

 

 

Прес-служба суду