flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захоплюючі думки, практичні поради, позитивний досвід від професіоналів на форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

27 червня 2018, 11:40

Захоплюючі думки, практичні поради,  позитивний досвід  від професіоналів на форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

«Проведений 26 червня 2018 року другий загальнонаціональний форум  «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» надав представникам судової системи величезний багаж інформації, що допоможе в покращенні комунікацій» – думка  Віталії Когут, заступника керівника апарату Міжгірського районного суду, яка взяла участь в даному заході в режимі он-лайн разом з іншими колегами Закарпатської області.

Професіонали - спікери заходу захоплювали слухачів професійними порадами, досвідом  та ідеями, які можуть сприяти покращенню співпраці між засобами масової інформації та судами. Протягом дня проходив обмін інформацією між представниками судової системи та ЗМІ.

Якщо позитивний досвід презентований  головою Одеського апеляційного суду Наталією Богацькою, суддею-спікером Верховного Суду Оленою Кібенко , а також суддею-спікером господарського суду Сумської області Юлією Джепою вже відомий учасникам  від судової системи, то кожна думка, репліка, порада протилежної сторони сприймалася з особливою  цікавістю. Це звичайно закономірно, адже для налагодження ефективної співпраці зі ЗМІ важливо правильно  зрозуміти потреби журналістів.  

Ключовим повідомленням від Олександра Мартиненко, генерального директора агентства «Інтерфакс-Україна» стало те, що в умовах сьогодення новина живе вже не день, а кілька годин або  до вечора і з цим необхідно рахуватись.

Відповідно до порад Єгора Желтухіна, головного редактора «Юридичної газети» прес-секретарі судів повинні: тримати руку на пульсі часу і настрою суспільства; відчувати, яка справа буде резонансною; креативно подавати інформацію; розуміти те, що коли журналісти «вигризають» інформацію – це їх професіоналізм і незручні запитання – це корисно і  не треба боятися спілкуватися та радитися з журналістами.

Євген Гордейчик, головний редактор журналу «Фокус» порекомендував судам правдиво висвітлювати інформацію і не звертати уваги на бруд.

Майкл Мак Дональд, голова Вищого суду провінції Нова Шотландія зазначив, що рольові ігри (обмін професійними обов’язками між суддями та журналістами) руйнують стіну непорозуміння.

Світлана Остапа, заступниця шеф-редактора порталу «Детектор медіа» порекомендувала  не витрачати свій час і не реагувати на фейкову новину і в цьому з нею погодився  Сергій Мельничук, ведучий, редактор-аналітик, телеканал новин «24».

Анна Маляр, кандидатка юридичних наук, юристка-кримінолог, викладачка Національної школи суддів України, експертка телевізійних проектів та програм наголосила, що представникам судів потрібно переключитися на нормальну людську мову, і тоді журналістам буде цікаво брати у них інтерв’ю, а також на те, що суди повинні постійно вести роз’яснювальну роботу по законодавству для громадськості з просвітницькою метою.

Хоча протягом дня були висловлені різні погляди, розуміння того, що і суди і ЗМІ працюють для суспільства  і про це потрібно пам’ятати, об’єднувало обидві сторони.

За посиланням  https://bit.ly/2MuMmlh можна  більше довідатись  про події форуму.

 

Прес-служба Міжгірського районного суду