flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жіноча злочинність району або як і за що карає жінок Феміда ?

08 лютого 2018, 11:01

Огляд судової практики за 2017 рік

Жіноча злочинність району або як і за що карає жінок Феміда ?

 

Злочинність жінок відрізняється від злочинності чоловіків кількісними показниками, характером злочинів та їх наслідками, способами і знаряддями здійснення, роллю, яку виконують при цьому жінки, вибором жертви злочинного посягання, впливом на їх правопорушення сімейно-побутових і супутніх обставин. Ці особливості пов’язані з історично обумовленим місцем жінки у системі суспільних відносин, її соціальною роллю, біологічними і психологічними властивостями. Зрозуміло, що соціальні умови, спосіб життя і ролі жінок змінюються, у зв’язку з чим змінюються характер і способи їх злочинної поведінки.

Раніше зроблені дослідження говорять, що частка жінок у загальній злочинності становила 10—15 %, а найпоширенішими злочинами, які вони вчиняли були крадіжки (близько 15 % у загальній структурі злочинності жінок).

Стосовно найпоширенішого в усі часи хуліганства, то і тут спостерігається тенденція до зростання, хоча раніше це діяння не було характерне прекрасній половині людства. Насильницькі злочини також є досить поширеними серед осіб жіночої статі.

Цікавою для аналізу є статистика злочинності серед жінок  в теперішній час і для Міжгірського району зокрема.

Відповідно до даних судової статистики протягом останніх п’яти років  в структурі кримінальних проваджень, які надійшли на розгляд до Міжгірського райсуду, кількість проваджень щодо жінок становили в середньому  20% загальної кількості.  Проте кількість їх надходження коливалася від 12 проваджень  -  в 2013  до 31 -  в 2017 році. 

Найбільш поширеними злочинами, в яких обвинувачувались жінки в 2017 році  були такі, як нанесення умисних легких тілесних ушкоджень (8) , крадіжки (7), посів або вирощування снотворного маку (4), а також  підроблення документів (2).  Окрім вищезазначених, жінки обвинувачувались у вчиненні таких злочинів, як: неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником; незаконне заволодіння транспортним засобом; хуліганство; злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною; невиконання судового рішення; зловживання владою або службовим становищем;  незаконне виробництво, зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту, а також нанесення необережних тяжких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Проте кожен з наведених випадків були поодинокими і в цілому  становили менше третини загальної кількості пред’явлених обвинувачень.

У 2017 році вироками суду засуджено 17 жінок, з них найбільше  (12) – за вчинення крадіжок. В залежності від характеру вчиненого, пом’якшуючих або обтяжуючих обставин крадійкам призначались покарання у виді громадських робіт, а також позбавлення волі. Найсуворішим покаранням за вчинення цього виду злочину було призначення покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років. Рішення суду в даній справі можна знайти в Єдиному державному реєстрі судових рішень (далі ЄДРСР) за посиланням  http://reyestr.court.gov.ua/Review/71323307 або номером справи №302/618/17 або. Стосовно жінок,  засуджених за крадіжки, яким було призначено покарання у виді позбавлення волі, суд, враховуючи тяжкість злочину, особу винних та інші обставини справ,  дійшов висновку про можливість виправлення і звільнив від відбування покарання з випробуванням протягом визначеного іспитового строку.

Окрім цього, в  2017 році жінки були засуджені за такі види злочинів, як: нанесення легких тілесних ушкоджень (ст.125 Кримінального кодексу України); злісне невиконання встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки – смерть дитини  (ст.166 ККУ); незаконне  зберігання макової соломи в кількості 157 стебел без мети збуту (ст.309 ККУ); внесення неправдивої інформації в офіційні документи з метою отримання грошових коштів соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям (ст. 358 ККУ); невиконання рішення суду,  яким громадянку було зобов'язано протягом одного місяця з дня набрання вироком законної сили  демонтувати самовільно споруджену дерев'яну господарську споруду (хлів) (ст.382 ККУ).

З наведеного видно, що жінки в аналізованому періоді переважно вчиняли злочини середньої тяжкості. Структура злочинів  особливо не відрізнялася від інших досліджень, оскільки крадіжки становили переважну більшість. Разом з тим, окремі злочини, які вчиняються жінками,  привертають особливу увагу.

Жахливим виявився злочин, який полягав у злісному невиконанні обов’язків по догляду за однорічною дитиною, що спричинило смерть останньої. Відповідно до обставин справи   мама  малолітньої дитини,  у якої було виявлено гіпотрофію І ступеня, що проявилася у втраті маси тіла за рахунок зниження жирової клітковини та  атрофії м'язів, не вжила жодних заходів для госпіталізації дитини до медичного закладу, а при кожному обстеженні дитини медичними працівниками, незважаючи на її тяжкий стан, відмовлялася від госпіталізації та лікування в медичних закладах  та тільки примусово, в супроводі медичних працівників, направлялась на лікування в Міжгірську райлікарню та Мукачівську обласну дитячу лікарню.

В результаті недогляду  і голодування дитина втратила 46 відсотків маси тіла та померла.

Така бездіяльність «горе-матері» була  кваліфікована за ст. 166 КК України , як злісне невиконання батьками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки. В суді жінка визнала  свою провину повністю і при цьому повідомила суду, що вона з чоловіком вживала спиртні напої, на облік по вагітності не стала, дитину народжувала вдома в п'яному виді. Дитину неодноразово залишала вдома на старших дітей, а сама ходила на гриби та ягоди. До лікарні дитину відвозили біля чотирьох разів, але кожного разу потім забирала під розписку.

Щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та  визнання вини були враховані судом як пом’якшуючі обставини при обранні міри покарання. Обтяжуючі обставини полягали у вчиненні злочину щодо малолітньої, яка перебула в безпорадному стані.   Врахувавши ступінь тяжкості вчиненого злочину та особу винної, яка  не була судимою, по місцю проживання характеризувалася позитивно, непрацююча і має  на утриманні шестеро малолітніх дітей, суд дійшов висновку про можливість призначення обвинуваченій покарання і без реальної ізоляції від суспільства, з наданням випробувального терміну та покладенням обов'язків. З рішенням суду можна ознайомитись ЄДРСР за посиланням  http://reyestr.court.gov.ua/Review/64971655 або за №302/83/17.

Враховуючи збільшення кількості надходження до суду справ в обвинуваченні жінок щодо вчинення злочинів кваліфікованих за ст.358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», цікавими для дослідження є обставин, які спрямовують «слабку стать»  на їх вчинення.

У справі, яка була розглянута в 2017 році,  судом встановлено, що громадянка, проживаючи спільною сім'єю з чоловіком, хоча і  не перебувала у зареєстрованому шлюбі, але вела з ним спільний побут, виховувала  двох дочок, проте, з метою отримання коштів соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, умисно внесла неправдиву інформацію в офіційні документи.  Зокрема, при заповненні заяви "Про призначення усіх видів соціальної допомоги" та декларації  "Про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги»  не зазначила фактичний склад  сім'ї,  включаючи чоловіка як члена її сім'ї, хоча на той час проживала у його будинку. Неправдиві відомості стали підставою для призначення їй соціальної допомоги як малозабезпеченій сім'ї. Аналогічні дії були вчинені і в 2014 році. В результаті таких дій жінка отримала  неправомірну грошову допомогу на загальну суму 17389грн.70 коп. 

Встановлені обставини, а також вину в пред'явленому обвинуваченні, в суді особа визнала повністю і  розкаялась, а також надала наступні пояснення. В 2013 р. вона познайомилась з жителем  с. Негровець, і вони вирішили спільно проживати як сім'я. Зокрема, вона з дітьми мешкала в будинку чоловіка, а також оформила офіційно догляд за його мамою, як за особою похилого віку. Подавши в орган соціального захисту заяву і декларацію, вона не вказала відомостей про фактичний шлюб і спільне проживання з особою, з метою одержання державних соціальних пільг.

Під час розгляду справи жінка просила суд звільнити її  від кримінальної відповідальності і покарання внаслідок спливу строку давності, а також застосувати до неї амністію, у зв’язку з перебуванням на  її  утриманні двох неповнолітніх дітей.

Оцінивши встановлені обставини, позицію і покази обвинуваченої, суд дійшов висновку, що особа є винуватою у вчиненні кількох злочинів: підроблення офіційних документів, які надають права; їх використання; вчиненні зазначених дій повторно, а також шахрайства.   Обираючи вид і розмір покарання за кожен злочин суд взяв до уваги, що жінка  не вчиняла раніше злочинів за встановленими обставинами, тобто вважається несудимою.  Вирок Міжгірського районного суду від 15.09.2017 р., яким вона визнана винуватою у вчиненні крадіжок, що мали місце в липні 2017 р., тобто після вчинення цього злочину, не стосується даної справи.

Судом також встановлено, що особа не працює, веде догляд за неповнолітніми дітьми, живе з підсобного домашнього господарства, а тому їй за підроблення документів, їх використання та шахрайство не може бути призначено покарання у виді виправних робіт за місцем роботи та у виді  обмеження  волі, бо вона має дитину віком до 14. У зв’язку з цим, з урахуванням обставин справи, повного визнання вини, розміру заподіяної шкоди злочином, майнового стану, наявності утриманців, - заслуговує покарання у виді штрафу в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією відповідних статей кримінального закону.   З урахуванням того, що  вчинені злочини є невеликої тяжкості, і з дня їх учинення минуло більше трьох років, особу звільнено від покарання, у зв'язку із закінченням строків давності.     

За  те, що підроблення і використання документів було вчинено повторно, відповідно до висновків суду, особі призначено покарання у виді позбавлення волі на один рік, тобто в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією частиною 3 статті 358  Кримінального кодексу України.

З урахуванням клопотань сторони обвинувачення і захисту, на підставі Закону "Про амністію у 2016 році" від 22.12.2016 р. № 1810-VII особу звільнено  від відбування призначеного покарання повністю.  З повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/70804389 , а також  за №302/804/17.

Наведене вище надає підстави дійти висновку, що  соціальні умови, побут, спосіб життя, які в даний період є не найкращими, в дійсності  впливають на  характер і спосіб злочинної поведінки жінок.

Суддя-спікер Міжгірського райсуду                                                                                    Кривка В.П.

 

Виконавець:   Когут В.І.                                                                                                  (031-46-23071)