flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присяжні, які протягом року не залучались до судових засідань у складі суду, не зобов’язані подавати декларацію

05 лютого 2018, 09:04

Присяжні, які протягом року не залучались до судових засідань у складі суду,

не зобов’язані подавати декларацію

Присяжні не зобов’язані подавати декларацію відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», якщо протягом року  фактично не виконували обов’язки присяжного, тобто не залучались до участі у судових засіданнях у складі суду. Такого висновку дійшло  Національне агентство з питань запобігання корупції  в листі  №95-16/3613/18 від 25.01.2018 року, наданому у відповідь одному з судів України. Зазначені висновки Національного агентства відповідають нормам законів, зважаючи на нижчевикладене.

Абзацом п’ятнадцятим частини першої статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» (далі Закон) визначено, що суб’єкти декларування - особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а»  і «в» пункту 2, пунктах 4 і 5 частини першої статті  3 Закону, інші особи, які зобов’язані подавати декларацію відповідно до цього Закону.  

Згідно підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону суб'єктами на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні  (під час виконання ними обов’язків у суді).

Згідно з статтею 67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд залучає присяжних до здійснення правосуддя  у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньою участю.  Добір осіб для запрошення до участі у здійсненні правосуддя як присяжних здійснюється за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Залучення присяжних до виконання обов’язків у суді та їх виклик здійснюється  в порядку, визначеному процесуальним законом.

Відповідно до статті 68 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя.

Принагідно, Міжгірський районний суд наголошує на необхідності подачі декларації присяжними, які залучались до здійснення правосуддя в 2017 році до 1 квітня 2018 року.

Для цього необхідно завчасно отримати електронно-цифровий підпис для заповнення в подальшому Е-декларації.

Заповнити Е-декларацію Ви можете за посиланням: https://portal.nazk.gov.ua/login.

 

 

Прес-служба суду