flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Телефонного хулігана (пранкера) покарано

19 травня 2017, 15:40

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду),email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 

                                                                                                    Контакт: Віталія Когут 0978223254

             

Телефонного хулігана (пранкера) покарано

 

                Хулігана, який через здійснення телефонних дзвінків доводив до відчаю неповнолітню, покарано штрафом у розмірі 100 гривень. Окрім того йому доведеться сплатити судовий збір у розмірі 320 гривень.

18 травня 2017 року суддя Міжгірського райсуду Кривка В.П. розглянув протокол про вчинення хуліганських дій  громадянином Ф. 

               В ході судового розгляду було встановлено, що громадянин Ф. періодично здійснював телефонні дзвінки неповнолітній П. і ображав її нецензурною лайкою. Відповівши на дзвінок мобільного дочки, мати також отримала порцію негативу, оскільки зловмисник не зорієнтувався хто перебував на зв’язку. Мати неповнолітньої не стала зволікати  і звернулась з заявою до поліції, яка в свою чергу склала протокол про вчинення адміністративного правопорушення  і спрямувала його до суду.

              Додаково інформуємо, що вказаного хулігана в сучасному світі прийнято називати «пранкером». Поняття «пранк» походить з англійської мови, повністю зберігши своє звучання. З англійської «prank» перекладається як витівка або проказа. Запитуючи, хто такі пранкери, люди дізналися, що це ті, хто здійснює   дзвінки (переважно анонімні), провокуючи жертву на сильну реакцію. Телефонні розіграші отримали свою класифікацію. Наприклад, «хард» — це пранк, в результаті якого жертва повинна впасти в гнів або істерику. Як правило, такі хуліганства супроводжуються великою кількістю нецензурної лайки.

            З юридичної точки зору, подібні жарти відносяться до дрібного хуліганства, а якщо точніше – «телефонного хуліганства» і кваліфікуються за ст. 173 КУпАП. Тільки судам надано право розглядати вказані правопорушення, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність і стягнення у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-119 гривень), виправних робіт на термін від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, адміністративного арешту на строк до п'ятнадцяти діб. Особи у віці від 16 до 18 років підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах, окрім цього за неналежне виховання до відповідальності можуть бути притягнуті також  і батьки неповнолітніх.

            Незважаючи на те, що, за фактом, подібні жарти карані, практично ніхто і ніколи не намагається завести справу по такому питанню. Також, побутує думка що, навіть якби хтось і спробував, поліція не стала займатися цими порушеннями.

            В розглядуваній справі варто відмітити як належну поведінку мами потерпілої, яка не залишилась бездіяльною і звернулась  до поліції , яка в свою чергу порушила справу і надіслала протокол до суду.

Отож, пранкери, можуть бути певні, що за відповідні дії доведеться відповісти.

 

Прес-служба суду