flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України підтримав рішення Міжгірського райсуду, яким визнано право особи на пенсію у більшому розмірі

10 березня 2017, 09:24

 Верховний Суд України підтримав рішення Міжгірського райсуду,

яким визнано право особи на пенсію у більшому розмірі 

Верховний Суд України своєю постановою (номер рішення в ЄДРСР http://reyestr.court.gov.ua/Review/62948826  скасував  рішення судів апеляційної та касаційної інстанцій і залишив в силі рішення Міжгірського районного суду Закарпатської області (суддя Кривка В.П.), визнавши таким чином правильність висновків останнього.

У справі, що переглядається, суди встановили, що особа досягла віку і  набула умов, з якими  ЗУ «Про державну службу» пов'язує можливість призначення пенсії державного службовця. У зв'язку з досягненням пенсійного віку та наявністю стажу їй, як державному службовцю, призначено пенсію у розмірі 2787 грн 16 коп.

Згідно із ЗУ «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» на загальних підставах за віком, виходячи із загального страхового пенсійного стажу 36 років 7 місяців 15 днів,  пенсію  визначено в сумі 4012 грн 31 коп.

Продовжуючи працювати на державній службі, позивачка звернулась за захистом до Міжгірського районного  суду і просила зобовязати  Управління ПФУ виплачувати їй пенсію у розмірі 4012грн 31 ком.  Дана вимога і була задоволена  Міжгірським райсудом.

Підставами, які дали суду дійти такого висновку було вірне розуміння частини четвертої статті 37 ЗУ «Про державну службу» (чинного на час виникнення спірних правовідносин), відповідно до якої жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  , за наявності умов, передбачених частиною першою цієї статті (страховий стаж і стаж державної служби, інші критерії), в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку і на умовах, передбачених ЗУ «Про державну службу», мають право на пенсію державного службовця, яка має виплачуватися їм у розмірі, обчисленому відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» , а після звільнення з таких посад - у розмірі, обчисленому відповідно до  ЗУ «Про державну службу».

В своєму рішенні Верховний Суд України також вказав суду касаційної інстанції на застосування норми матеріального права не у точній відповідності до їхнього змісту та всупереч правозастосовному висновку Верховного Суду України.

Прес-служба суду