flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ЕЛЕКТРОННОМУ СУДІ реалізовано можливість отримання та пред’явлення до виконання виконавчих документів

13 вересня 2023, 15:00

В результаті спільних зусиль  ДП «Інформаційні судові системи» та «Центр судових сервісів», а  також Міністерства юстиції України» разом із Державним підприємством «Національні інформаційні системи» реалізовано електронну  взаємодію між автоматизованою системою документообігу суду, Електронним судом та автоматизованою системою виконавчого провадження.

 

З 12 вересня 2023 року  в Електронному суді доступний сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.

Даний сервіс має ряд переваг для користувачів Електронного суду:

 - економія коштів на пересилання поштової кореспонденції;

- економія особистого/ робочого часу;

- миттєве потрапляння виконавчого документа до відділу ДВС чи приватного виконавця;

- можливість онлайн сплати передбачених у виконавчому документі платежів.

 

В Електронному кабінеті  буде доступний розділ «Виконавчі документи», в якому всі учасники судової справи зможуть отримувати доступ до виконавчих документів, що видані судами.

 

Учасники справи з статусом «Боржник» матимуть можливість сплати суми стягнення через Електронний кабінет. Інформація про сплату автоматично надсилається до автоматизованої системи документообігу суду.

 

У разі відсутності сплати суми стягнення в законодавчо визначений  строк сторона (сторони) з статусом «Стягувач» матимуть можливість подання  виконавчого документу засобами Електронного кабінету до Автоматизованої системи виконавчого провадження Міністерства юстиції України.

 

Наведене ще раз доводить, що сервіс Електронний суд стає ще кращим, а його  використання – це економія часу і грошей для звичайних користувачів, а для  адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичних осіб державного та комунального секторів економіки - обов'язок, визначений Законами.

 

Нагадуємо, що вже  з  19.10.2023 (момент набрання чинності основних змін Закону №3200) невиконання обов'язку особи, яка повинна була згідно з чинним законодавством зареєструвати електронний кабінет, матиме процесуальні наслідки.

 

 Інакше кажучи, документи такої особи суд залишатиме без руху або повертатиме, не приймаючи до розгляду, залежно від виду процесуального документа.

 

Пресслужба суду