flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винуватця смертельного ДТП засудили до трьох років і шести місяців ув’язнення

05 квітня 2023, 12:03

03 квітня 2023 року суд  визнав винуватим Б. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною  2 статті 286 Кримінального кодексу  України      (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження),   і призначив  йому покарання  у виді  позбавлення  волі на 3 роки 6 місяців з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки.

Відповідно до обставин справи,  влітку минулого року в селі Вучкове, Б.,  керуючи автомобілем «ВАЗ-2107», допустив лобове зіткнення з припаркованим автомобілем марки «Форд-Транзит».

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир «ВАЗ-2107» отримав тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили його смерть.

                                                                                                                     

Обвинувальний акт надійшов до суду  про обвинувачення Б. у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого статтею частиною 3 статті 286-1 Кримінального кодексу України  (Порушення порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, вчинені в стані алкогольного сп’яніння).

В судовому засіданні Б. частково визнав вину в пред’явленому йому  обвинуваченні, зокрема повністю заперечив перебування в стані алкогольного сп'яніння під час керування транспортним засобом.

Суд дослідив у сукупності всі надані під час судового розгляду докази щодо алкогольного сп’яніння на предмет їх достовірності, допустимості та належності,  і встановив, що орган досудового розслідування  неправильно кваліфікував дії обвинуваченого за частиною 3 статті 286-1 і перекваліфікував їх частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України. 

Б. також наполягав на тому, що винуватцем зіткнення був і водій іншого транспортного засобу, який переїхав на зустрічну смугу руху і , з метою наступного заїзду у двір, припаркував автомобіль  частково виїхавши на тротуар та проїжджу частину.

Проте, допитавши свідків та дослідивши висновок експерта щодо обставин ДТП, суд відхилив часткове заперечення вини обвинуваченим, а таку його позицію розцінив як спосіб уникнути суворої відповідальності.

На переконання суду, саме Б. є винуватцем смертельної ДТП, оскільки  був неуважним і, виявивши перешкоду на смузі руху свого автомобіля, своєчасно не застосування екстренне гальмування, що допомогло  б  уникнути зіткнення, а тому  підлягає покаранню за вчинене. 

Зважаючи на тяжкість злочину  та з огляду на всі інші встановлені обставини, суд застосував до обвинуваченого запропоноване прокурором покарання  у виді реального позбавлення волі, а строк покарання визначив з урахуванням відсутності пом'якшуючих та обтяжуючих обставин, а також того, що обвинувачений частково вжив заходів для відшкодування завданої злочином шкоди і частково визнав свою вину .

 

Вирок не набрав законної сили (ознайомитись з повним текстом вироку можна в ЄДРСР за номером 302/955/21).

 

 

 

Пресслужба