flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУД ВИНІС ВИРОК ЗА ПУБЛІКАЦІЇ ПРОТИ ОСНОВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

17 березня 2023, 15:58

16 березня 2023 року суд  визнав  винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 109, частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу України,  54-річному жителю селища, який  на сторінці свого профілю у мережі Facebook створив та розмістив ряд публікацій, які містили публічні заклики до зміни чи повалення конституційного ладу України, зміни меж території України.

 

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину, підтвердив, що дійсно поширював  публікації , які відповідно до висновків судово-лінгвістичної експертизи містять публічні заклики  до дій, що спричинять зміну території та державного кордону України, але не усвідомлював цього, про що дуже жалкує.

В скоєному щиро розкаявся, запевнив, що не повторить подібних дій в майбутньому.

 

При призначенні покарання суд врахував особу  обвинуваченого,  тяжкість скоєних правопорушень та їх наслідки, відношення Б. до вчиненого, оцінку ризику вчинення ним повторного кримінального правопорушення з досудової доповіді органу пробації, позицію прокурора щодо можливості призначення покарання з випробуванням.

Суд призначив Б. остаточне покарання у виді позбавлення на строк 3 (три) роки і на підставі статті 75 КК України звільнив від його відбування  з випробувальним терміном в два роки. Протягом  визначеного іспитового строку  суд зобов’язав засудженого:

- періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи;

- виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

На переконання суду, саме таке покарання  є необхідним і достатнім для виправлення Б. та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, натомість тимчасова ізоляція від суспільства не буде для обвинуваченого доцільнішою для виправлення та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, аніж контроль протягом визначеного терміну над його поведінкою та мисленням самим обвинуваченим, супроводженим зовнішнім контролем з боку органу пробації.

 

Вирок не набрав законної сили (з повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за номером справи №308/11103/22)

Додатково інформуємо, що відповідно до Кримінального кодексу України кримінальне правопорушення,  кваліфіковане  за:

- частиною 2 статті 109 « Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій», -

караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої;

- частиною 1 статті 110 КК України  «Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій», -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Пресслужба суду