flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За підроблений COVID-сертифікат суд виніс вирок вчительці

03 березня 2023, 13:14

За підроблений COVID-сертифікат

суд виніс вирок вчительці

 

 

15 лютого 2023 року суд визнав винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених частиною 5 статті 27  частини 1 статті 358 та частиною 4 статті 358 Кримінального Кодексу України, які кваліфікуються як пособництво у підробленні документів та використання завідомо підробленого документа,  і призначив 1700 гривень штрафу вчительці німецької мови одного з загальноосвітніх закладів Міжгірщини  за підроблений COVID-сертифікат.

Відповідно до обставин справи,   на початку жовтня 2021 року Л., щоб уникнути обов’язкової вакцинації, через соціальну мережу «Вайбер» надала свої анкетні дані невстановленій досудовим розслідуванням особі для їх використання при підробці міжнародного свідоцтва про вакцинацію від Covid-19.  Сплативши 1200 гривень, Л. отримала підроблений документ через відділення «Нова Пошта».

Після цього, вчителька надала директору закладу підроблене міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19 і таким неправомірним способом уникнула відсторонення від роботи.

Розгляд справи проводився у спрощеному провадженні з дослідженням обвинувального акту та доданих матеріалів. Л. беззаперечно визнала свою винуватість.

Призначаючи покарання суд врахував таку пом`якшуючу обставину, як щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінальних проступків. Обставин, які б обтяжували покарання, не встановлено.

Тому, на переконання суду, необхідним та достатнім для виправлення та попередження вчинення Л. нових кримінальних правопорушень (проступків) є покарання, яке не пов’язане з ізоляцією від  суспільства, а штраф в розмірі 1700 гривень відповідає тяжкості вчиненого проступку.

Вирок суду не набрав законної сили. З повним текстом можна ознайомитись в ЄДРСР за номером справи 302/301/23.

Довідково інформуємо, що це вже 4-й вирок, оголошений за вчинення аналогічного проступку (пособництво  та використання підробленого COVID-сертифіката), а серед призначених покарань найсуворіше - 5100 гривень штрафу.   

 

Пресслужба суду