flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За крадіжки транспортних засобів суд призначив суворе покарання

16 лютого 2023, 09:47

09 лютого 2023 року суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу  України (незаконне заволодіння транспортним засобом  вчинене групою осіб),  і засудив до  позбавлення волі на строк п’ять років без конфіскації майна двох товаришів з м. Хуст, які вирішили неправомірно збагатитись в смт Міжгір’я. Суд звільнив від відбування покарання  з іспитовим строком тільки одного крадія.

Відповідно до обставин справи, ввечері 02 жовтня 2022 року 27-річний Б.  проник на подвір’я Ш. і викрав квадроцикл. Він виштовхав транспортний засіб вартістю близько 30 тисяч гривень на іншу вулицю, завантажив до салону батькового мікроавтобуса та перевіз в місто Хуст, де заховав у гаражному приміщенні знайомого.

Не зупиняючись на вчиненому, вночі 03 жовтня   Б. , за попередньою  змовою з  Ф.,  викрали мотоцикл з подвір’я іншого мешканця смт Міжгір’я вартістю більше як 57 тисяч гривень.   Зловмисники знову тихенько виштовхали мотоцикл з подвір’я, а вже коли відбуксирували його якомога далі від місця злочину, завели двигун, пошкодивши замок  запалювання.  Б. сів за кермо викраденого мотоцикла та попрямував  в напрямку  Хуста. Проте, вже в селі Колочава, під час вимушеної зупинки, крадії були затримані працівниками поліції.

Обвинувачені  Б. і Ф. повністю  визнали встановлені  судом  обставини та свою вину. Суд констатував, що злочин є тяжким, вчинений в період воєнного стану.

Призначивши Б. покарання у виді позбавлення волі реально, суд врахував, що саме він вчинив два окремих епізоди зазначеного кримінального правопорушення, був ініціатором їх вчинення та активним учасником, а Ф. – співвиконавцем злочину за одним епізодом, а тому Б. і має нести більш сувору відповідальність у порівнянні з Ф.

 

Вирок не набрав законної сили (ознайомитись з повним текстом вироку можна в ЄДРСР за номером 302/1419/22).

 

Пресслужба