flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прихильника «руского міра» засуджено на два роки позбавлення волі умовно

01 грудня 2022, 15:41

 

29 листопада 2022 року суд  визнав  винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 436-2 КК України, і призначив два роки позбавлення волі умовно  47-річному жителю селища Міжгір’я, який 20 липня 2022 року відкрито, у присутності інших осіб, висловлював свою підтримку президенту путіну, схвалював державний лад російської федерації  та виправдовував збройну агресію проти України.

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину, підтвердив, що дійсно словесно виправдовував збройну агресію РФ проти України, про що дуже жалкує. 

В скоєному щиро розкаявся, запевнив, що не повторить подібних дій в майбутньому.

При призначенні покарання суд врахував особу  обвинуваченого,  тяжкість скоєного правопорушення та його наслідки, відношення С. до вчиненого, оцінку ризику вчинення ним повторного кримінального правопорушення з досудової доповіді органу пробації та позицію прокурора щодо можливості призначення покарання з випробуванням. 

Суд призначив С. 2 роки позбавлення  волі і на підставі статті 75 КК України звільнив від його відбування, якщо С. протягом 2 років не вчинить нового кримінального правопорушення, а також  зобов’язав засудженого:

- періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи;

- виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

На переконання суду, зовнішній контроль  над поведінкою  засудженого є більш ефективним для його виправлення та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень,  аніж повна  ізоляція від суспільства. 

Вирок не набрав законної сили (з повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за номером справи №302/1091/22)

 

Додатково інформуємо, що відповідно до Кримінального кодексу України кримінальні правопорушення,  кваліфіковані  за частиною 1 статті 436-2, а саме:

Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, -

караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Пресслужба суду