flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батько понесе кримінальну відповідальність за необережне нанесення тілесних ушкоджень доньці

10 листопада 2022, 08:28

07 листопада 2022 року   суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 128 Кримінального кодексу  України (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження),  і засудив на 240 годин громадських робіт 39-річного жителя  селища Міжгір’я.

Відповідно до вироку суду, Ф. зобов’язано одночасно сплатити  на користь дочки  моральну шкоду в розмірі 50000 гривень та судові витрати у сумі 7000 гривень.

Відповідно до обставин справи, 06 квітня 2022 року,  під час сварки, рідний батько  повалив дочку на землю поштовхом в спину і ще раз  - схопивши за волосся.   Внаслідок цього 13-річна дівчина отримала тілесні ушкодження середнього ступеня.

В суді  обвинувачений встановлені обставини заперечував  і не визнавав своєї вини.

Він повідомив суду, що вже більше 2 років перебуває в конфлікті з сім’єю, не проживає з ними разом, а  того дня  прийшов на подвір’я з наміром спорудити огорожу між їх дворами. Під час розмови по мобільному, до нього підійшла дочка, яка спочатку  запитала батька про мету візиту, а згодом кинула йому в обличчя   тирсу. На обурливий крик обвинуваченого вона зреагувала втечею, проте спіткнулась і впала на землю.

Версію обвинуваченого спростували інші учасники події: потерпіла, її мати та інша дочка.  

Зокрема потерпіла дала покази, що батько  часто розпочинає конфлікти  і  приходить до будинку в нетверезому стані, сильно стукає в двері та погрожує фізичною розправою мамі, проте вона не бажає йому суворого покарання, але вважає, що батько не  має допускати подібні дії в майбутньому і припинити спроби домашнього насильства в сім’ї.

Обираючи вид і розмір покарання, суд оцінив докази сторін,  вчинення злочину проти малолітньої дитини та взяв до уваги особу обвинуваченого, який раніше не вчиняв кримінальних правопорушень, з місця проживання Міжгірською селищною радою характеризується позитивно, утримує трьох дітей (сплачує аліменти), має постійне місце праці, є особою з інвалідністю третьої групи.  

Вирок не набрав законної сили (з повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за № справи 302/481/22).

 

Пресслужба