flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок за антиукраїнські публікації в Інтернеті залишено без змін

03 жовтня 2022, 11:37

26 липня Апеляційний суд Закарпатської області залишив без змін вирок Міжгірського районного суду від 1 квітня 2022 року, яким 61-річному уродженцю Міжгір’я призначено 3 роки 6 місяців ув’язнення за загрозливі Українському Народові публікації в мережі Інтернет. 

Чоловіка засуджено за трьома статтями КК України: ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч.1 ст. 161 ч. 1 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

 Як було доведено в судовому засіданні, засуджений в соціальних мережах "Facebook", "Однокласники" та "Twitter" протягом 2019-2020 років публікував дописи, які містили публічні заклики до насильницької зміни влади, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку встановленого Конституцією України, а також ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Суд встановив, що вцілому він розмістив близько 30 публікацій, в яких закликав до повалення державного ладу України із застосуванням зброї, виходу Закарпаття зі складу України та заклики поліцейських сил суміжної держави ввійти на територію України, повалити державну владу та ліквідувати її лідерів, захопити Київ, принижував громадян України певних національностей та вимагав їх видворення за межі країни.   

Суворість покарання вмотивовано тим, що поширена інформація та дії обвинуваченого носили підвищену небезпеку, а наслідками подібних дій стала збройна агресія росії проти України.    

 

 

Пресслужба суду