flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок за ухилення від проходження строкової служби

06 серпня 2021, 11:59

Суд виніс вирок за ухилення

від проходження строкової служби

 

 

Міжгірський районний суд Закарпатської області 05 серпня 2021 року ухвалив вирок, яким визнав винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого статтею 335 КК України (ухилення від призову на військову службу)   мешканця села Запереділля і призначив йому покарання у виді обмеження волі на один рік і шість місяців.

 Згідно зі статтею 75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового строку двох років не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обв’язки.

Відповідно до обставин справи, 02 квітня поточного року Ч. отримав особисто від військового комісара Міжгірського територіального центру комплектування та соціальної підтримки повістку щодо явки до призовної дільниці на 08:00 годину 05 квітня для подальшого відряджання до Збройних сил України та проходження строкової військової служби. Однак,  на вказані дату й час Ч. не з’явився, оскільки  вже перебував на заробітках в Республіці Чехії.

Обвинувачений пояснив суду, що в той період захворів батько, мати ніде не працювала, то саме він мусив заробити гроші.

Також Ч. повідомив, що взагалі не бажає відбувати військову службу, бо боїться.

Обираючи вид і розмір покарання, суд зауважив, що  зазначене кримінальне правопорушення посягає на обороноздатність країни, комплектування її збройних сил в особливий період,  тобто коли відбуваються загальновідомі події по посяганню на територію України, здійснення на території військових дій, проведення в країні антитерористичної операції.

Статтею 65 Конституції України передбачено загальний обов’язок кожного громадянина України  відповідно до положень закону відбути військову службу.

Суд також констатував, що обвинувачений ухилився від виконання військового обов’язку свідомо, без достатніх та  вагомих причин  і висловлює  небажання відбувати службу, побоюючись труднощів та не подав доказів тяжкості захворювання батька  та відомості щодо відсутності доходів у сім’ї, тяжкість майнового стану тощо.

Суд не встановив обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченого, проте  щире каяття,  сприяння розкриттю злочину та визнання вини прийняті як пом’якшуючі.

 

Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до Закарпатського апеляційного суду.

 

Пресслужба  суду