flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку року Міжгірський райсуд захистив право на спадщину 26 спадкоємців

26 вересня 2018, 13:39

З початку року Міжгірський райсуд захистив право на спадщину 26 спадкоємців

 

З початку року на розгляд до Міжгірського районного суду надійшло 37 позовних заяв про визнання права власності на спадкове майно, 31 з яких розглянуто. В 26 випадках судді  дійшли висновку про наявність достатніх правових підстав в громадян для отримання спадщини.

Загалом, відповідно до даних статистки, за період з 2013 по 2017 рік, склалася тенденція, що більше 90% відсотків позовних заяв про визнання права власності на спадкове майно знаходять позитивне вирішення в суді.

Варто зазначити, що зазначена категорія спорів займає доволі вагоме місце в загальній кількості спорів, розглянутих судом і становить близько 20% щороку.

Причина появи таких спорів найчастіше наступна. Майже кожна людина рано чи пізно стикається із проблемою спадкування майна. І тут постає питання оформлення права на спадщину. Згідно з положеннями Закону України «Про нотаріат» та пп. 4.14, 4.15, 4.18 «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» нотаріус перевіряє склад спадкового майна та видає свідоцтво про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, лише після подання спадкоємцями правовстановлюючих документів щодо його належності спадкодавцеві.

У ідеальному випадку законодавець бачить процес оформлення права на спадщину за законом так: після смерті спадкодавця спадкоємець приходить до нотаріуса із пакетом документів, які підтверджують такі факти: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину.

Але що ж робити, якщо у вас немає певних документів для оформлення права на спадщину і ви не маєте гадки де їх брати? В такому випадку і виникає необхідність  звернення до суду для визнання права власності на спадкове майно.

Вирішувати питання в суді доводиться також і у випадку коли документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно існували, проте були втрачені власником та не можуть бути відновлені в передбаченому законом порядку.

 

Прес-служба суду