flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За залишення місця ДТП - 1 рік 6 місяців без права керування

27 березня 2024, 14:06

Постановою від 22 березня 2024 року №302/312/24  суд визнав винуватим у вчиненні правопорушень, передбачених статтями 122-4 (залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні), та  124 (порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна) Кодексу України про адміністративні правопорушення та позбавив права керувати транспортним засобом на 1 рік  6 місяців 26-ти річного жителя села Сойми Р.

 

Відповідно до матеріалів справи,   10 березня  2024 року  Р., керуючи автомобілем, не врахував дорожніх обставин, не вибрав безпечної швидкості руху, з’їхав у кювет та допустив зіткнення з житловим будинком в селі Сойми. Внаслідок ДТП, окрім механічних пошкоджень автомобіля,  також пошкоджено житловий будинок. Після цієї події  водій Р. покинув  місце ДТП.

 

Незважаючи на належне повідомлення про час і місце , Р. не прийшов до суду, що не перешкодило розгляду справи по суті за наявними матеріалами. 

Дослідивши матеріали справи, суд встановив всі обставини події з протоколів та показів свідків,  а також те, що Р. з’явився до поліції тільки на 3 день після ДТП, а під час оформлення матеріалів не пред’явив  посвідчення водія, за що його обуло притягнуто до відповідальності за ч.1 ст.126 КУпАП з накладенням 425 гривень штрафу. В справу також не подано жодних доказів щодо відшкодування  потерпілим матеріальних збитків  .

 

З огляду на встановлене, суддя дійшов висновку, що стягнення у виді 8500 грн штрафу, що є максимальним розміром за санкцією статті 122-4 КУпАП,  буде занадто м’яке і не пропорційне обставинам вчинених правопорушень та його наслідкам, натомість, справедливим і співмірним стягненням буде – стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами на строк 1 рік і  6 місяців.

Окрім призначеного стягнення, Р. доведеться  сплатити ще й 605 гривень 65 копійок судового збору.

 

Суд підкреслює важливість відповідального водіння, на чому наголошується в рішенні  ЄСПЛ від 29.06.2007 (справа О'Галлоран і Френсіс проти Сполученого Королівства») де зроблено висновок, що «будь-яка особа, яка керує автомобілем, підпадає під дію спеціальних правил, оскільки володіння та використання автомобілів є таким, що потенційно може завдати серйозної шкоди. Ті, хто реалізували своє право володіти автомобілями та їздити на них, тим самим погодились нести певну відповідальність та виконувати додаткові обов’язки у правовому полі».

 

Повний текст рішення розміщений у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №302/312/24. Постанова суду не набрала законної сили.

Пресслужба суду