flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найсуворіший вирок за статтею 286-1 КК України в історії суду

20 лютого 2024, 16:33

Суд постановив вирок, яким засудив до 8 років  позбавлення волі  25-річного мешканця  села Колочава, який 11 вересня 2022 року, перебуваючи  за кермом «Mercedes Vito»  в стані алкогольного сп’яніння,  в селі Синевир скоїв наїзд на дитину та поїхав з місця події.

 

Від отриманих травм 13-річна дівчинка померла на місці ДТП. 

 

 Суд визнав Д. винуватим у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.286-1, ч.1 ст.135 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння,  що спричинило смерть потерпілої  та завідоме залишення без допомоги особи, яка перебувала в небезпечному для життя стані, хоча був зобов'язаний піклуватися про неї і мав змогу надати допомогу, адже сам поставив потерпілу в небезпечний для життя стан) та призначив йому покарання в сукупності  8  років позбавлення волі, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 8 років,  а також  стягнув на користь потерпілих  1000000 гривень моральної шкоди.

 

Обвинувачений  Д. не визнавав своєї вини у чиненні ДТП в стані алкогольного сп’яніння та частково визнавав щодо залишення місця події.

 

Проте таку поведінку суд розцінив як спосіб захисту з метою уникнення відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення (злочини).

 

Оцінивши наведені і вивчені в судовому засіданні докази у їх сукупності, суд визнав їх належними, допустимими, достовірними, такими що узгоджуються між собою і є достатніми для постановлення обвинувального вироку.

 

Суд також врахував вимоги статті 50 КК України, відповідно до якої, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів.

 

Суд врахував, що обвинувачений Д., керуючи автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, грубо порушуючи Правила дорожнього руху, вчинив хоч і необережний, однак тяжкий злочин, наслідком якого стала смерть людини. Уникнення особою реального покарання за таких обставин негативно вплине на сприйняття суспільством, зокрема іншими водіями, необхідності дотримуватися Правил дорожнього руху.

 

Вирок суду не набрав законної сили. З повним текстом можна ознайомитись в ЄДРСР за №302/1235/22.  

 

Нагадаємо, що положення статті 286-1 КК України  вступили в дію з березня 2021 року.

 

З цього часу на розгляд до  Міжгірського  райсуду надійшло 6 кримінальних проваджень з кваліфікацією кримінальних правопорушень за цією статтею.  В ході  судового розгляду одне з кримінальних правопорушень було перекваліфіковане за статтею 286  Кримінального Кодексу України, а решта 5 розглянуті за статтею, що надійшли.

 

У 4 випадках суд затвердив угоди про примирення між потерпілими і обвинуваченими та узгоджене між ними покарання у вигляді штрафів у розмірі 34 тисячі гривень (3 випадки) та 51 тисячу гривень (1 випадок).  За цими вироками наслідками злочинів було спричинення потерпілим середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

 

Пресслужба суду