flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджений військовослужбовець пожертвував заставу в сумі 161 тисячу 40 грн для цілей оборони України

21 липня 2023, 16:06

Засуджений військовослужбовець пожертвував заставу в сумі 161 тисячу 40 грн

для цілей оборони України

19 липня 2023 року Міжгірський райсуд ухвалив вирок, яким затвердив  угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим військовослужбовцем М. і прокурором Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

В результаті М. визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями:

ч. 1 ст. 263 КК України  (придбання, зберігання, носіння  вогнепальної зброї  без передбаченого законом дозволу), та призначено покарання  у виді позбавлення волі  строком на 4 (чотири) роки.  

ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто  грубе  порушення  громадського  порядку  з мотивів  явної  неповаги  до  суспільства,  що  супроводжується  винятковим цинізмом, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї),  та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк  5 (п’ять) років.

            За сукупністю вчинених кримінальних правопорушень військовослужбовцю М. остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі на  строк 5 (п'ять) років із звільненням від відбування цього покарання з випробуванням протягом іспитового  строку на 3 (три)  роки.

            За обставинами справи солдат М. 10 березня 2022 року знайшов та привласнив на свою користь пістолет, що є короткоствольною гладкоствольною вогнепальною зброєю, Також М., будучи військовослужбовцем, на початку жовтня 2022 року придбав в мережі Інтернет другий пістолет, що також визнано експертом короткоствольною гладкоствольною вогнепальною зброєю. Надалі у період з жовтня 2022 року по 26 грудня 2022 року умисно, незаконно та без відповідного на те дозволу зберігав та переміщав вказану зброю за місцем свого проживання та місцем проходження військової служби.

            26.12.2022 близько 16.40 год. М., маючи на той час у незаконному володінні вищезгадану зброю, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та знаходячись в середині будинку в с. Новоселиця Хустського району Закарпатської області, почав відкрито демонструвати зброю - пістолет, після чого в присутності чотирьох осіб  здійснив постріли в підлогу кімнати.

            Також в цей час, продовжуючи свої злочинні дії, М. підійшов до присутнього в будинку громадянина Г., приставив пістолет  до голови останнього та цинічно, використовуючи статус військовослужбовця, висловив йому погрозу вбивством, повідомивши, що може його застрелити, так як на даний час діє воєнний стан і він на це має право, після чого відвів дуло пістолета в сторону підлоги кімнати та здійснив ще два   постріли в підлогу будинку, після чого покинув приміщення будинку.

З приводу пред’явленого М. обвинувачення за ч.1 ст. 129 КК України (погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози), то кримінальне  провадження  в цій частині 19.07.2023 закрито, у зв'язку з відмовою потерпілого Г. від приватного  обвинувачення.

Прикметно, що кошти в сумі 161 тис. 40 грн., внесені в рахунок застави мамою військовослужбовця, за її згодою та згодою обвинуваченого, перераховано в повному обсязі на спеціальний рахунок Національного банку України, відкритий для цілей оборони України.

Рішення суду не набрало законної сили.

Із змістом рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №302/369/23.

 

Пресслужба суду