flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За загрозливі Українському Народові публікації в мережі Інтернет - позбавлення волі

04 квітня 2022, 09:26

 

 

Вироком Міжгірського районного суду Закарпатської області від 01.04.2022 року   мешканця смт. Міжгір’я  засуджено до трьох років і шість місяців позбавлення волі.  

Суд визнав його винуватим у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України та вчиненні дій спрямованих  на розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті (ч.2 ст.109, ч.1 ст. 110, ч.1 ст. 161 Кримінального Кодексу України).

Відповідно до обставин справи, засуджений в соціальних мережах "Facebook", "Однокласники" та "Twitter" протягом 2019-2020 років публікував дописи, які містили публічні заклики до насильницької зміни влади, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку встановленого Конституцією України, а також ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Суд встановив, що Ш. розмістив близько 30 публікацій, в яких закликав до повалення державного ладу України із застосуванням зброї, виходу Закарпаття зі складу України та заклики поліцейських сил суміжної держави ввійти на територію України, повалити державну владу та ліквідувати її лідерів, захопити Київ, принижував громадян України певних національностей та вимагав їх видворення за межі країни.   

Суворість покарання вмотивовано тим, що поширена інформація та дії обвинуваченого носили підвищену небезпеку, а наслідками подібних дій стала збройна агресія росії проти України.    

 

Вирок суду не набрав законної сили (справа №302/160/21).

 

 

Пресслужба суду