flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжгірський райсуд надав право на шлюб неповнолітній

12 січня 2022, 16:05

05 січня 2022 року суд задоволив заяву 17 річної П. і надав їй дозвіл на укладення шлюбу.

В заяві неповнолітня жителька села Запереділля повідомила суду, що сильно кохає хлопця, з яким повінчалися восени 2021 року,  і з яким живуть разом з того часу.

Невдовзі П. дізналася, що вагітна. Наразі термін вагітності складає 22 тижні, що підтверджено медичною довідкою. Маючи намір народити дитину в шлюбі, пара звернулася до  відділу реєстрації актів цивільного стану, але отримала відмову.

Молодятам роз’яснили, що шлюбний вік для дівчат в Україні становить 18 років. І тоді П. вирішила отримати це право, звернувшись до суду.

Щире бажання бути разом з коханим, народити дитину у зареєстрованому шлюбі, вміння і здатність майбутнього чоловіка заробляти гроші та утримувати сім’ю в майбутньому  переконали суд в необхідності задоволення заяви.

Рішення  не набрало законної сили.

            З повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР  за №302/1518/21.

Додатково інформуємо, для того щоб одружитися,  необхідно досягнути шлюбного віку.

Відповідно до статті 22 Сімейного кодексу України шлюбний вік для чоловіків і жінок становить 18 років. Саме у вісімнадцять людина стає повнолітньою, отримує повну дієздатність, тож може приймати будь-які рішення.

До 2012 року в Україні дівчата мали право укладати шлюб після досягнення ними 17 років. Проте Законом України “Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо підвищення рівня мінімального шлюбного віку)” від 31 травня 2012 року передбачили рівні умови щодо досягнення шлюбного віку і для жінок, і для чоловіків. Ініціатори змін пояснювали, що 18 років є віком досягнення психічної, інтелектуальної й фізичної зрілості згідно з Конвенцією ООН “Про згоду на взяття шлюбу, шлюбний вік та реєстрацію шлюбу”.

Якщо хтось із наречених неповнолітній, законодавство передбачає, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Для цього слід звернутися із заявою до суду. Після реєстрації шлюбу дівчина та хлопець набувають повної цивільної дієздатності — як повнолітні. І навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

Як свідчить статистика Міжгірського райсуду  кількість тих, хто бажає одружитися до 18 , є значною, і навіть спостерігається від’ємна тенденція. Так у 2017 році до канцелярії суду було подано 5 заяв на зменшення шлюбного віку, у 2018 році - 6. А вже у 2019 році із заявами про зменшення шлюбного віку звернулися тільки  2особи, у  2020 – 1, у 2021 - 3.

Заяви про дозвіл на шлюб розглядаються в порядку окремого провадження, оскільки тут відсутній будь-який спір, а є тільки бажання особи узаконити відносини, що не можна зробити без рішення суду. У 2022 році судовий збір за подання заяви в окремому провадженні становить 496 гривень 20 копійок.  Проте є винятки, коли людина має право на пільги при сплаті судового збору.

Заяву до суду повинна подавати сама особа, якій виповнилося 16 років. Заява подається за місцем проживання заявника. Необхідно надати докази, що ранній шлюб відповідатиме інтересам неповнолітніх. У більшості випадків підставою для надання права на укладення шлюбу до 18 років є вагітність майбутньої дружини.

Також для надання дозволу на шлюб неповнолітнім суттєвим аргументом є фактичне створення сім’ї. Водночас таку обставину треба чимось довести. Адже сім’я — це сталі міцні зв’язки між двома людьми, спільний побут. Але як це довести, якщо хлопець та дівчина ще навчаються, живуть на гроші батьків? Звісно, бувають винятки, коли і юним достатньо знань та освіти, аби заробляти гроші, щоб утримувати сім’ю, винаймати житло чи хоча б сплачувати комунальні послуги у будинку батьків. Також підставою звернутися до суду може бути і народження в такій сім’ї дитини.

Тому таку заяву найкраще складати разом із адвокатом чи іншим фахівцем в галузі права, який орієнтується у процесуальному законодавстві. Звісно, якщо дозволяє фінансове становище. В іншому випадку - можна звернутися до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги .

 

Пресслужба суду