flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Остерігайся «автомобільного хулігана»

16 червня 2017, 15:19

ПРЕС-СЛУЖБА МІЖГІРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Телефон:  (03146) 2-30-71 (керівник апарату  суду),email:inbox@mg.zk.court.gov.ua

 

Контакт: Віталія Когут 0978223254

 

  Остерігайся

           «автомобільного хулігана»

Сюжет відомого фільму часів СРСР «Берегись автомобиля» має сучасне продовження за ознаками злочину, передбаченого  ст. 289  КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом), що періодично спостерігається і в Міжгірському районі.

Зазвичай правоохоронці саме так кваліфікують дії зловмисників, які вчинили «угон»  автомобіля чи іншого  транспортного засобу, коли не встановлено ознак викрадення чужого майна. Транспортні засоби давно перестали бути  предметом розкоші, а їх престиж може оцінюватись хіба що вартістю чи брендом марки.

 «Автомотоциклістам»-хуліганам за вироками судів загрожує:

- штраф від 17 000 до 20 400 грн. або обмеження воі від 3-х до 5-и років або позбавлення  волі  на той самий строк (ст.. 289 ч. 1 КК України).

- ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо вони завдали значної матеріальної шкоди, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

- дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони завдали великої матеріальної шкоди, - караються позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

14.06.2017 р. у Міжгірському райсуді суддею Кривка В.П. оголошено вирок неповнолітньому Ф., який визнаний винуватим у тому, що без відома потерпілого М. «покатався» на його мотоциклі після відвідування нічних кафе-барів і ресторану,  звичайно вживши до цього кілька пляшок  алкогольного пива.  Помітивши  відсутність мотоцикла біля розважального закладу, М. зателефонував у поліцію і йому пощастило: Ф. проїхав не більше  500 метрів, як двигун мотоцикла спинився. Невдаха-«угонщик» повернувся пішки до розважального закладу  і у вчиненому зізнався тільки на вимогу прибувших на місце події поліцейських …

Суд призначив покарання Ф.  за вчинення ним злочину, передбаченого ст. 289 ч. 1 КК України у вигляді  штрафу в сумі 1000 грн. Такий висновок суду вмотивовано тим, що Ф. раніше не вчиняв злочинів і адміністративних правопорушень, є неповнолітнім (17 років), характеризується винятково позитивно, здобуває середню професійну освіту і станом на час  розгляду справи мав  особисто кошти для сплати штрафу.

Вирок не набрав законної сили.

З повним текстом вироку можна ознайомитись в ЄДРСР за № 302/431/17.

До речі, Міжгірським райсудом розглядається ще одна подібна справа, про яку прес-службою суду буде повідомлено додатково.

 

Прес-служба суду