flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває судовий розгляд справи щодо міжгірця, обвинуваченого у прихильності до російського агресора

17 квітня 2024, 13:38

Триває  судовий розгляд справи щодо 73-річного мешканця селища, якого  обвинувачено у вчиненні кримінальних правопорушень за  частиною 1 статті статті 263 та частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, а також виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікація її учасників.

16 квітня 2024 року судовий розгляд справи розпочато з оголошення прокурором обвинувального акту. Згідно з обвинуваченням,  С.  після повномаштабного вторгнення росії  в Україну з травня по липень 2022 року в телефонних розмовах неоднаразово  виправдовував, заперечував, визнавав правомірною збройну агресію росії проти України та глорифікував ( героїзував, схвалював, виявляв прихильність) її учасників, а також  незаконно придбав та зберігав більше пів тисячі  різного виду та калібру бойових  припасів.

С. повністю не визнає вину у  пред'явленому обвинуваченні .

Суд запропонував перейти до визначення обсягу доказів і порядку їх дослідження. Однак сторона обвинувачення заявила клопотання про оголошення перерви, зазначивши, що подальші процесуальні дії будуть вчинятись старшим групи прокурорів.

Після з’ясування думки сторони захисту, судом ухвалено рішення про оголошення перерви до 10:30 20 травня  2024 року.

  Додатково інформуємо, що відповідно до Кримінального кодексу України кримінальні правопорушення,  кваліфіковані за ч 1 статті 263  «Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу

- караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років;

а правопорушення кваліфіковані  за частиною 1 статті 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України,

  • караються виправними роботами на строк до двох років або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.