flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За бійку на «Стройці» - 3 місяці арешту

28 січня 2022, 15:05

  26 січня 2022 року   суддя Міжгірського райсуду визнав винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу  України,  і засудив до 3 місяців арешту громадянина Б., який вночі 02 січня 2021 року на терасі кафе "Стройка", що  розташоване в селі Лопушне,   затіяв  безпричинний  спір із громадянином Ю.

Відповідно до обставин справи, Б. підійшовши до потерпілого, що відпочивав в приміщенні кафе,  завдав йому кілька ударів кулаком в голову.  Зупинити хуліганські  дії Б. змогли тільки інші відвідувачі кафе. 

 

З висновку судово-медичного експерта та інформації інших спеціалістів встановлено, що потерпілому спричинено  тілесні ушкодження у вигляді синця на шкірних покривах верхньої губи, злом першого зуба та частковий злом  коронки зуба, які кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що не спричинили короткочасний розлад здоров'я.   

 

Обвинувачений встановлені обставини визнав повністю, а також визнав вину в учиненні кримінального правопорушення, однак не погодився з кваліфікацією даного кримінального правопорушення за частиною 3 статті 296  Кримінального кодексу України, зокрема - за ознакою вчинення хуліганства раніше судимим за хуліганство.

 

Б. щиро розкаявся і пояснив, що  примирився з потерпілим і відшкодував йому завдану шкоду, а також просив суд узяти до уваги, що вирок Міжгірського районного суду від 15.09.2020 року, за яким його було раніше засуджено, не набрав законної сили.

 

Потерпілий Ю. підтримав наведені Б. обставини і повідомив суду, що кривдник повністю відшкодував йому витрати, в тому числі й витрати на протезування втраченого зуба, а тому не має до нього майнових претензій і не бажає обвинуваченому суворого покарання. Потерпілий просив суд також врахувати те, що саме алкогольне сп’яніння Б. зумовило таку його агресивну поведінку.

 

 Оцінивши встановлені обставини, позицію і покази обвинуваченого, суд дійшов висновку, що Б. є винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України, яке мало місце за кваліфікуючими ознаками: хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю.

На переконання суду, обвинувачення за кваліфікуючими ознаками вчинення хуліганства раніше судимим, станом на час винесення вироку,  є неправильним і засудження Б. за вчинення цього кримінального правопорушення матиме ознаки  свавільності.

 

Отже, встановивши обставини, суд перекваліфікував дії Б.  з частини 3 на частину 1 статті 296 Кримінального кодесу України й, врахувувши обтяжуючі та пом’якшуючі обставини, засудив Б. до  3 місяців арешту (прокурор просив призначити 2 роки 6 місяців  позбавлення волі з врахуванням попереднього вироку).

Вирок не набрав законної сили (справа №302/79/21).